Ons antwoord op persmededeling Min. Vogels d.d. 25/04/2002

Terwijl een afvaardiging van de vzw 'Opvang Tekort' op het kabinet van Min. Vogels was, heeft zij een persbericht verspreid. Maar niet aan ons overhandigd. Op die manier waren wij niet in staat om haar toen al onmiddellijk, in het bijzijn van de pers, te wijzen op enkele rekenfouten.

We zullen even de belangrijkste zinnen overlopen :

"De laatste gegevens van de taskforce die minister Vogels heeft opgericht bevestigen dat er voor minstens 868 personen nog dit jaar een oplossing komt."

In een omzendbrief van Min. Vogels op diezelfde dag schrijft ze zelf dat :

190 mensen van haar 'nominatieve lijst' hebben vanzelf al een oplossing gevonden. Nvdr. : Ofwel zijn ze gestorven ... te lang gewacht misschien. Dit aantal krijgt ze dus gratis. Dit bewijst ook de inhoudelijke kwaliteit van de centrale wachtlijst, hoe up-to-date de gegevens zijn. Dit geld is echter in hun regio gebleven en de instellingen mogen dat zelf besteden, op voorwaarde dat er zoveel mogelijk mensen mee geholpen kunnen worden. Dit resulteert dus ook in afname van de wachtlijst, maar zeker niet gestuurd via de 'Centrale Wachtlijst'.

322 mensen hebben een voorstel gekregen van een instelling. Er is hen een oplossing geboden.

58 personen hebben geen oplossing. Voor sommigen is een oplossing onderweg, maar voor 10 personen, waarvan 3 meerderjarig, is er geen oplossing o.w.v. het ernstig probleemgedrag. Nvdr : het geld dat Min. Vogels voor deze personen voorziet, is dus te laag om de instellingen tot een opname te bewegen. Dit bewijst dus ook dat haar systeem niet werkt om mensen die de meeste zorg nodig hebben, ook te laten opnemen.

Min. Vogels heeft ook de 127 mensen die een PAB krijgen, opgenomen in het totaal van 868 personen. Even zien hoeveel mensen een oplossing krijgen via de wachtlijst :

Met dit voorstel verdwijnen 868 - 127 (PAB) - 190 (fouten in CWL) - 10 = 541 mensen van de centrale wachtlijst.

Als we de 1.077 mensen die op 30/06/2000 urgentiecode 3 hadden (oplossing binnen de 2 jaar), corrigeren (want ze moesten nu al een oplossing krijgen), dan is het totaal aantal wachtenden nu :

1.663 (UC1&2) + 1.077 (UC3) - 190 (correctie) = 2.550

Uiteraard kloppen deze cijfers (nog) niet omdat :

  1. De kinderen in die cijfers niet meegeteld werden. Ondertussen zijn er al gedeeltelijke cijfers bekend. En voor kinderen die nood hebben aan (semi-)residentiële opvang om naar het buitengewoon onderwijs te kunnen gaan, is die nood hoogst urgent ! 
  2. Er zijn 439 overtallers, waarvan 115 mensen die opgevangen worden in een tehuis voor werkenden of niet-werkenden, waarvan zelfs 23 in nursinghuizen. Toch zoekt Min. Vogels geen oplossing voor die mensen. De instellingen bewijzen dat ze die kunnen opvangen, dus waarom er ons zorgen over maken ? Het is gewoon wat extra werkdruk voor de mensen op de vloer ... En anders moeten ze maar het straat op, dan krijgen ze urgentie 1.
  3. Er zitten 170 mensen met een mentale handicap in de gevangenis. Het is toch niet omdat dit federale materie is, dat men die mensen daar moet laten zitten.

"Dit betekent dat de helft van de urgente zorgvragen zijn weggewerkt".

Even rekenen om te zien hoeveel de inspanning nog gaat zijn. 541 mensen van de 2.550 :

Dit wil zeggen dat ongeveer 1/5 van de ACTUELE URGENTE wachtlijst weggewerkt is. Gebaseerd op de cijfers van bijna 2 jaar oud. Recentere cijfers krijgen we niet te zien. Misschien groeien de wachtlijsten sneller aan dan men verwacht heeft.

"Voor volgend jaar zal een zelfde budgettaire inspanning nodig zijn om alle dringende zorgvragen weg te werken. Daarna komt het er op aan om tijdig de noodzakelijke ondersteuning te voorzien en te programmeren, waardoor er minder echte dringende zorgvragen zullen zijn."

Als we extrapoleren zien we : 1/5 wegwerken met ongeveer 16 mio EUR. Om dan de wachtlijsten binnen 2 jaar weg te werken zal er dus minstens 35 mio EUR extra per jaar nodig zijn. En dan houden we nog geen rekening met de extra aangroei van de wachtlijsten. Als we die even met de natte vinger schatten, komen we uit op :

In juni 2002 : extra budget van 45 MIO EUR
In juni 2003 : extra budget van 45 MIO EUR

Uiteraard zijn er dan nog extra middelen nodig voor het oplossen van de wachtlijst voor het PAB, maar Min. Vogels heeft zelf al gezegd dat dit niet geschikt is voor de groep van mensen met een ment. handicap, en valt dus niet onder onze commentaar.

"Het beeld dat de 4.500 tot 5.000 zorgvragen die nu bekend zijn, ook allemaal héél dringende zorgvragen zijn, moet dus gerelativeerd worden. Minister Vogels vindt dat de overheid in staat zou moeten zijn om aan de personen met een handicap en hun families de garantie te geven dat hulp, ondersteuning en opvang, beschikbaar zijn op het ogenblik dat deze noodzakelijk wordt."

Uitgaande van de 'specificaties' van de centrale wachtlijst zelf, zou men kunnen zeggen dat 1/4 van deze gegevens gaat om niet-dringende aanvragen, met name urgentie 4. Voor de andere codes is er een max. termijn waarbinnen de opname moet kunnen gebeuren. 

Het is ook logisch dat ouders niet tevreden zijn met een 'loze garantie' : ze willen liefst zelf nog kunnen meemaken dat ze zien dat hun kind goed opgevangen wordt. Dat is de grootste zorg van alle ouders ! En de overheid bewijst op dit moment dat de angst voor opvang als het noodzakelijk is, heel terecht is ! Zelfs overtallers worden niet meer geregulariseerd ...

"Dan wordt de begrijpelijke 'angst voor de toekomst' bij de mensen niet aangewakkerd, en hoeven de families niet alvast vele jaren op voorhand met elkaar in concurrentie te gaan voor de plaatsen die vrijkomen of die er bij komen."

Wij hebben de wachtlijsten niet uitgevonden en ze zichtbaar gemaakt. We hebben alleen de mensen geïnformeerd over de correcte cijfers. Iets wat de overheid en andere 'gehandicaptenorganisaties' pas laattijdig deden.

"Minister Vogels maakt zich sterk dat ze, met de hulp van haar collega's in de Vlaamse regering, de meest dringende en de zwaarste zorgvragen nog deze legislatuur zal beantwoord hebben, zoals afgesproken in het regeerakkoord."

Niet kakelen, maar eieren leggen !