Ons antwoord op voorstel Min. Vogels d.d. 28/02/2002 |
Wij zeggen dit al geruime tijd. Deze mensen liggen aan de basis van het PAB. Nu is Min. Vogels blijkbaar overtuigd dat er ook uitbreiding moet komen in de instellingen voor mentaal gehandicapten.
In datzelfde interview gaf Min. Vogels ook aan dat mentaal gehandicapten die jarenlang door de ouders thuis opgevangen worden naar een vorm van 'begeleid wonen' kunnen overschakelen.
Het lijkt er dus op dat ouders die hun kind thuis opvangen, bewijzen dat de zorgwaarte niet hoog is ! En dit terwijl sommige ouders hun gans leven opofferen om voor hun kind te zorgen, omdat ze de stap naar een instelling niet konden of wilden zetten. Hun kind wordt dan nu gestraft, want in de vorm 'begeleid wonen' is er maar enkele uren per dag toezicht.
Reacties op haar persbericht
"Het gaat om 127 personen die voor 1 januari 2001 een aanvraag hadden ingediend voor een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB)"
De wachtlijst voor het PAB telt ongeveer 2.000 mensen. Maar hier staan ook mensen op die op de centrale wachtlijst staan. Hun eerste keuze is dus opvang in een instelling, maar ze hadden liever een PAB dan niets.
"Daarnaast worden er aan minstens 551 personen die op de centrale wachtlijst staan in 2002 een oplossing geboden."
Deze mensen verdwijnen dus van de 'Centrale WachtLijst'. Er blijven er dus nog zo'n 4.000 over.
"Daarom
heeft de minister aan de ROG's (Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg) gevraagd om
tegen ten laatste 22 maart 2002 een regionaal actieplan voor te leggen ...
Bedoeling is te komen tot formele regionale zorgnetwerken, waarbij de partners
hun aanbod op elkaar afstemmen, en afspraken maken met betrekking tot de
'matching' van vraag en aanbod in hun regio."
Min. Vogels heeft de aantallen toegewezen op naam van de aanvrager. De ROG's moeten nu onder elkaar uitmaken wie de zorg wil aanbieden. De lange termijnplanning van de ROG's wordt nu van tafel geveegd.
"Aan de ROG's is bovendien gevraagd om bijkomende inspanningen te leveren en creatief na te denken om nog meer zorgvragen in te lossen. (Bijvoorbeeld het benutten van beschikbare capaciteit voor deeltijds gebruik, het heroriënteringen naar extramuraal of ambulante begeleiding, doorstroming van personen naar lichtere zorgvormen, het vervangen van bijv. tehuis naar beschermd wonen in combinatie met upgrading naar nursingplaatsen)".
Min. Vogels heeft al eens geprobeerd om mensen met een PAB uit de instellingen te 'lokken'. Dat is toen niet gelukt en dat zal nu ook niet gebeuren. Het vet is al van de soep !
"Minister Vogels wil de sector, het middenveld en het Vlaams Fonds bedanken voor de constructieve en creatieve manier waarop de wachtlijsten nu worden aangepakt".
?????
"Het is een illusie te denken dat met een éénmalige extra verhoging van het budget de wachtlijsten volledig zullen worden weggewerkt. Er staan - helaas - nog honderden wachtenden op de lijst waarvoor er dit jaar geen oplossing in zicht is. Anderzijds zijn wachtlijsten een dynamisch gegeven; soms staan er nog personen op waar ondertussen wel al een oplossing is voor gevonden. Ruw geschat kan men stellen dat er tegen volgend jaar nog duizend personen met een handicap met een dringende zorgvraag zullen zitten".
We vinden dit wel echt heel 'RUW' ! Elk jaar komen er mensen bij de op de wachtlijsten. De tellingen van de wachtlijsten geven dit duidelijk aan :
Op 31/12/2000 stonden er 3.467 personen te wachten. Min. Vogels dacht toen ook wel dat er dubbel-tellingen zouden zijn.
Maar op 30/06/2001 kwamen nieuwe cijfers. Enkele dubbels zijn verdwenen, maar het totaal aantal wachtenden is gestegen tot 4.276.
Dus een toename met 809 mensen ! En dit op een half jaar ...
En deze aangroei zal niet stoppen, want :Kinderen (onder 21 jaar) worden nu nog niet meegeteld. Enkel de prov. Antwerpen die al lang met de wachtlijsten bezig is, heeft reeds kinderen opgenomen op de wachtlijst.
De sociaal assistenten die instaan voor de registratie op de CWL zijn in sommige regio's overspoeld met aanvragen. Men kon ze niet allemaal ineens doen, maar de achterstand wordt stilaan weggewerkt.
Er zijn nog veel ouders van mentaal gehandicapten die nog niet op de hoogte zijn van de wachtlijsten. En die moeten zich nog aanmelden.
Min. Vogels verwacht blijkbaar een wonder op grote schaal ! Want ze koos 3 jaar geleden voor een uitbreidingsstop van instellingen. Als we ons baseren op de lijsten van einde 2000, en dit combineren met cijfers van juni 2001, dan zien we dat voor einde 2002 er zeker 3.000 mensen een plaats moeten vinden. Als dit plan voor de beloofde 550 mensen een oplossing biedt, dan blijven er volgens ons nog 2.450 mensen over die in de steek gelaten worden. Misschien is er een nieuw geneesmiddel ontdekt dat mentale handicap kan genezen ?!
"Het garanderen van essentiële zorg aan personen met een handicap vraagt een volgehouden budgettaire inspanning van de Vlaamse overheid. Het wegwerken van de wachtlijsten is bovendien als één van de topprioriteiten weerhouden bij het aanvullend regeerakkoord van de Vlaamse regering".
Misschien moet de Vlaamse Regering het budget voor opvang van mentaal gehandicapten koppelen aan het aantal erkende zorgvragers. Nu is het Vlaams Fonds 'volzet'. Bij scholen werkt dat zo niet : als er teveel leerlingen komen, dan komt er een klas bij. Zo'n systeem is de enige DEFINITIEVE OPLOSSING van het tekort aan opvang !
We zeggen al lang dat de cijfers van de wachtlijsten voorzichtig gebruikt moeten worden. Het eerste bewijs is geleverd :
Op de persconferentie van Min. Vogels op 23 maart 2001 stelde de voorzitter van de centrale wachtlijst duidelijk dat de cijfers van de minderjarigen zeer onvolledig zijn, gewoon omdat men eerst de cijfers over de volwassenen wou.
Maar de cijfers van de wachtlijst d.d. 30/06/2001 per provincie staan in kolom W. De beloofde uitbreidingen zetten we in kolom T :
A
VB L OV WV W T W T W T W T W T Semi-Internaat sg 36 4 - 0 - 0 1 0 10 2 Idem niet-schoolg. 30 17 3 2 - 0 1 0 - 0 Internaat 131 19* 12 2 2 5* 13 5* 16 7 Totaal 197 40 15 4 2 5 15 5 26 9 *= Na correctie voor oververtegenwoordiging van Antwerpen
Hieruit blijkt dus duidelijk dat Min. Vogels al vergeten is dat de cijfers voor minderjarigen niet correct zijn. Ze heeft de cijfers nu zelf gebruikt om de toewijzingen te doen. De reden voor deze verschillen per provincie is nochtans heel eenvoudig :
Prov. Antwerpen is al lang bezig met de wachtlijsten en daarom heeft men al tijd gehad om de wachtlijsten voor kinderen op te stellen.
Anderzijds is het besluit voor de oprichting van de wachtlijst in Limburg pas op 10/06/99 bekrachtigd. Nog niet alle volwassenen zijn opgenomen in de lijst van 30/06/2001. Wat kinderen betreft is men nog niet eens begonnen ! Hoewel de wachtlijsten voor de semi-internaten schoolgaanden in Limburg heel lang zijn ... Maar daar is hier niets van te merken. En dus geen toewijzingen !
Een andere groep die Min. Vogels volledig vergeet, zijn de mensen die in overtal zitten in de instellingen. Als een instelling 'volzet' is, dan neemt men geen gasten meer aan. Maar wat moet men doen als een mentaal gehandicapte er alleen voor komt te staan ? Elke goedbedoelende instelling zal dan zijn verantwoordelijk nemen en de gast opnemen. Maar deze gasten, die echt heel urgente zorgvragen hadden, en soms al 2 jaar op de wachtlijst stonden, tellen nu niet meer mee ! Er wordt over hen niet meer gesproken.
Min. Vogels wil de cijfers omlaag, om een bewijs te hebben van 'goed beleid'. Dat het personeel nu een te hoge werkdruk ondervindt en dat instellingen dit financieel niet aankunnen, is haar probleem niet.
Wanneer Min. Vogels deze wachtenden niet honoreert, dan zal de directie niet anders kunnen dan deze mensen terug op straat te zetten, zodat ze terug in de lijst komen met urgentie 1 en zo over 2 jaar misschien aan de beurt zijn. HIER ZIJN VOORBEELDEN VAN !!!
Hieruit blijkt duidelijk dat de wachtlijsten niet de correcte basis zijn om zorgplanning te doen. De wachtlijsten waren aanvankelijk bedoeld om de achterstand te bewijzen. Men heeft gewoon 2 jaar tijd verloren.
Mensen met een handicap kunnen bij het Vlaams Fonds terecht om hun zorgvraag te laten erkennen en registreren. De zorgvrager krijgt dan een 'toegangsticket' voor de instellingen van het Vlaams Fonds. Expert-informatici zijn het er over eens dat het perfect mogelijk is om te zien wie een ticket kreeg, maar nog niet de nodige opvang gevonden heeft !
De wachtlijsten moeten verdwijnen ! Aan elke erkende zorgvraag moet een budget toegewezen worden, zodat het budget van het Vlaams Fonds niet meer bepaald wordt door de politiek, maar door de zorgvragers ...
Volgens ons is dat vraaggestuurde zorg, of 'zorg op maat'.